Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-09@03:33:54 GMT

تاریخچه DMT؛ توهم‌زایی در جنگل‌های آمازون

تاریخ انتشار: ۱۰ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۱۵۴۹۲۵

تاریخچه DMT؛ توهم‌زایی در جنگل‌های آمازون

شنیدن واژه مواد توهم‌زا بسیاری را به یاد آنچه این روزها در آزمایشگاه‌های شیمی سنتز شده می‌اندازد، اما هزاران سال قبل در اعماق جنگل‌های آمازون، ماده توهم‌زایی با اثراتی بسیار قوی و خطرناک به مصرف بومیان می‌رسید.

به گزارش خبرنگار ایمنا، دی متیل تریپتامین ماده‌ای توهم‌زا است که به اختصار به آن DMT می‌گویند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این ماده تأثیر بالایی بر بدن فرد مصرف کننده دارد و قدرتش تا حدی است که به آن قوی‌ترین ماده توهم‌زای دنیا گفته می‌شود. این ماده هزاران سال است که میان بومیان آمازون به مصرف می‌رسد و فرمول مولکولی آن تا حد زیادی مشابه با LSD ( نوعی توهم زا) است. فرضیه جالبی درباره DMT می‌گوید این ماده در بدن هر موجود زنده‌ای حتی انسان وجود دارد که تنها در زمان مرگ آن فرد در بدن او ترشح می‌شود.

تاریخچه DMT

از هزاران سال گذشته قبایلی در آمازون بودند که با استفاده از درختان و گیاهانی که در منطقه وجود داشت، دم‌نوش مخصوصی تهیه می‌کردند که اثرات روانی فوق‌العاده زیادی داشت. این نوشیدنی که از مخلوط چند گیاه بومی آمازون به‌دست آمده بود، میان ساکنین این مناطق دارویی شفابخش شناخته می‌شد و آیاهواسکا (ayahuasca) نام داشت. این دم نوش گیاهی در جنگل‌های آمازون برای موارد درمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که البته درمان در بین ساکنین بومی با آنچه در علم پزشکی می‌شناسیم، بسیار متفاوت است.

از طرفی این ماده تا سال‌ها در مراسمی در کشورهای مانند پرو مصرف می‌شد و در سال‌های ابتدایی قرن بیستم وارد ایالت متحده شد که همین امر باعث شیوع مصرف آن تا در دهه شصت میلادی شده بود. بالاخره در سال ۱۹۷۰ در سند بین‌المللی کنترل مواد مخدر، دی‌ام تی در دسته مواد مخدر طبقه بندی شد و مصرف آن در بسیاری از کشورها ممنوع شد.

دوز خوراکی DMT تولید شده هر دو اثر رفتاری و نوروشیمیایی را دارد که از آن می‌توان به کاهش فعالیت حرکتی، اختلال در عملکرد شناختی، اثرات همدردی، افزایش سطح پرولاکتین و کورتیزول، کاهش لنفوسیت‌ها و افزایش سلول‌های کشنده طبیعی اشاره کرد.

به طور کلی اکثر توهم‌زاها سبب تحریف احساسات و در دوزهای بالا، مسخ شخصیت شده و یا حداقل سبب تحریفات شنیداری می‌شوند، اما ترکیباتی مانند DMT پا را فراتر گذاشته و موجب ایجاد جلوه‌های بصری حماسی خواهند شد. برای مثال تصاویری از سیرک‌های عجیب، چهره‌های ترسناک، فضاهای علمی و تخیلی و بسیاری از خیالات مشابه را در ذهن مصرف کننده می‌آفرینند.

عملکرد DMT در بدن

اگرچه حضور گسترده بیولوژیکی DMT را در بدن می‌توان تصدیق کرد، اما عمل بیولوژیکی آن هنوز شناخته نشده است. DMT با غلظت‌های کم را می‌توان در بافت‌های مغزی مشاهده کرد. غلظت DMT تحت شرایط خاصی می‌تواند در قسمت‌های مختلف متمرکز شده و افزایش یابد. برای مثال تولید DMT هنگام استرس در مغز افزایش می‌یابد. همچنین نتایج دو مطالعه نشان داده است که DMT می‌تواند در فیزیولوژی عادی بدن و نیز هنگام آسیب روانی نقش داشته باشد. DMT در وزیکول‌های انتقال دهنده‌های عصبی در غلظت‌های دارویی تجمع می‌یابد و گیرنده‌های دارویی دیگری مانند سروتونین را فعال می‌کند.

از طرفی حدس و گمان‌های زیادی راجع به نقش DMT در وقوع حالات هوشیاری تغییر یافته طبیعی بدن مانند روان پریشی، رویاها، خلاقیت، خیال پردازی، پدیده‌های مذهبی، روحی و تجربه نزدیک به مرگ وجود دارد. همچنین DMT ممکن است در واقعیت بیداری نقش داشته باشد.

به عبارتی واقعیت بیداری تجربه‌های توهم‌آمیز کاملاً منظم و واقعی را برای مصرف کننده به وجود می‌آورد؛ توهم آنقدر واقعی به نظر می‌رسد که جای حقیقت را می‌گیرد. این مدل پیش بینی می‌کند که اثرات داروهای روان‌گردان تجویزی نتیجه ترکیبی است که مستقیماً از طریق مکانیسم‌های نوروفارماکولوژیک در نواحی سیستم عصبی مرکزی مغز که درگیر ادراک حسی هستند، ایفای نقش می‌کند. ساده‌تر اینکه ممکن است DMT به طور بالقوه به عنوان انتقال دهنده عصبی برای اعمال یک سیگنال عملی در نواحی CNS (سیستم عصبی مرکزی ) که در ادراک حسی نقش دارند، عمل کند.

نقش DMT در اختلالات روانی

مطالعات جدید نشان می‌دهد که ممکن است DMT یک اسکیزوتوکسن باشد. پیش از این بعضی محققان فرض کردند که DMT عامل کلیدی در اسکیزوفرنی(روان گسیسختگی) است. هرچند این فرضیه دیگر قابل قبول نیست، اما هنوز هم تصور می‌شود که DMT ممکن است در علائم روان پریشی نقش داشته باشد. به عبارت ساده‌تر قبلاً تصور می‌شد که DMT نوروتاکسیک است، اما تحقیقات جدیدنشان می‌دهد که ممکن استاین ماده محافظت کننده عصبی باشد.

تحقیقات جدید حاکی است که DMT درون بدن احتمالاً نقشی ضد اضطراب داشته باشد. این یافته‌ها بر اساس اثرات ذهنی مصرف دوز کم DMT تجویزی به دست آمده است. به بیان دیگر تغییر حسی در افراد مصرف کننده DMT فقط زمانی رخ می‌دهد که دوز بالایی از آن تجویز شده باشد. این دوز بالا مشابه غلطت DMT آزاد شده در سیناپس نورون‌ها است.

کد خبر 458371

منبع: ایمنا

کلیدواژه: توهم سوء مصرف مواد مخدر مواد شیمیایی آمازون مصرف کننده موادمخدر مسمومیت موادمخدر تاریخچه DMT توهم زا ماده توهم زا اختلالات روانی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق مصرف کننده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۱۵۴۹۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر + تاریخچه، شعار و پوستر World Red Cross and Red Crescent Da

روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر World Red Cross and Red Crescent Day هر سال در ۸ می (۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳) برگزار می‌شود تا به فعالیت‌های بشردوستانه توسط جنبش صلیب سرخ و هلال احمر در سراسر جهان ادای احترام کند. شعار این روز در سال ۲۰۲۴، «من با شادی می‌بخشم و این شادی، پاداش است» تعیین شده است.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، روز جهانی صلیب ۱ سرخ و هلال احمر World Red Cross and Red Crescent Day، جشن سالانه‌ای است که هر سال در هشتم می به مناسبت سالگرد تولد هانری دونانت، بنیان‌گذار صلیب سرخ و کمیته بین‌المللی صلیب سرخ (ICRC) برگزار می‌شود. این روز اهمیت بسیار زیادی دارد زیرا به‌عنوان ادای احترام به فعالیت‌های بشردوستانه توسط جنبش صلیب سرخ و هلال احمر در سراسر جهان و گرامی‌داشت اصول اولیه نهضت بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر برگزار می‌شود. هر سال موضوع مجزایی برای این روز تعیین می‌شود تا مردم سراسر جهان را تشویق کند تا به این آرمان بپیوندند و به روش‌های فردی خود به صلح کمک کنند.

تاریخ روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر ۱۴۰۳

روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر هر سال در هشتم می مصادف با نوزدهم اردیبهشت ۱۴۰۳ برگزار می‌شود.

تاریخچه روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر

هنری دورانت، فعال اجتماعی و بومی سوئیس در سال ۱۸۶۳ کمیته بین‌المللی صلیب سرخ را در ژنو سوئیس تأسیس کرد. وی به‌عنوان پدر صلیب سرخ در نظر گرفته می‌شود و اولین جایزه صلح نوبل را برای نقش مهم خود در جنبش صلیب سرخ و کنوانسیون ژنو در سال ۱۹۰۱ دریافت کرد. دورانت در سال ۱۹۱۰ درگذشت و سالگرد تولد وی به‌عنوان روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر نام‌گذاری شد.

تاریخچه روز جهانی صلیب سرخ را در اصل می‌توان در جنگ جهانی اول ردیابی کرد که صلیب سرخ سهم قابل‌توجهی در تقویت صلح داشت. در سال ۱۹۳۴، گزارش آتش‌بس صلیب سرخ در پانزدهمین کنفرانس بین‌المللی توکیو ارائه شد. این گزارش اصولی را بیان می‌کرد که هدف آن تضمین حفاظت از سربازان مجروح در طول درگیری‌ها بود.

پیشنهاد توکیو در سال ۱۹۴۶ در طول جنگ جهانی دوم اجرا شد. دو سال بعد شورای انجمن‌های صلیب سرخ جشن سالانه‌ای را برای گرامی‌داشت سالگرد تولد هانری دونانت در هشتم می پیشنهاد کرد که به‌طور رسمی در سال ۱۹۴۸ به تصویب رسید. از آن زمان روز جهانی صلیب سرخ در سطح جهانی جشن گرفته می‌شود تا فداکاری و شجاعت داوطلبان و کارکنان صلیب سرخ را به رسمیت بشناسد.

صلیب سرخ با انجمن‌هایی در ۱۸۵ از ۱۹۵ کشور جهان، بزرگ‌ترین شبکه بشردوستانه جهان است و کمک‌های فوری و طولانی‌مدت را به جوامع مستعد بلایا در سراسر جهان ارائه می‌کند و در سال ۲۰۳۲ ادعا کرد که جان ۶۵۰ میلیون نفر را در سراسر جهان نجات داده است.

اهمیت روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر

اهمیت روز جهانی صلیب سرخ در نقش آن به‌عنوان بستری برای افزایش آگاهی در مورد اصول، مأموریت و فعالیت‌های سازمان نهفته است. این روز یادآوری اهمیت انسانیت، شفقت و همبستگی در مواقع بحران و بهانه‌ای برای نشان دادن حمایت از اقدامات حیاتی صلیب سرخ در ارائه کمک‌های بشردوستانه و ترویج ارزش‌های انسانی در سراسر جهان است.

روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر نقش حیاتی کارکنان، داوطلبان و اعضای جنبش بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر را به رسمیت می‌شناسد که با کمک‌های بشردوستانه حیاتی خود نقش اساسی در گسترش صلح در سراسر جهان ایفا می‌کنند. در شرایطی که دموکراسی جهانی هر روز در خطر است، ضربات فاجعه‌باری به نظم جهانی وارد می‌شود و آسیب‌پذیرترین افراد را در سراسر جهان در معرض خطر مرگ قرار می‌دهد، نیاز به نیروهای بین‌المللی برای انتقال کمک‌های بشردوستانه هرگز بیشتر از این نبوده است.

جنبش صلیب سرخ معتقد است که همه قدرت تغییر جهان را دارند و در هشتم می عزم یکپارچه میلیون‌ها داوطلب فداکار را ارج می‌نهد که تعهد خدمت در این زمینه را پذیرفته‌اند. داوطلبان دلیر جمعیت صلیب سرخ و هلال احمر همواره در خط مقدم بلایای متعدد بوده‌اند و کمک‌های خود را به شکل‌های مختلف ازجمله اهدای خون ارائه می‌کند.

این روز در کنار ارج نهادن به میراث صلح‌طلبانه، آگاهی عمومی را در مورد پیشگیری و درمان بیماری‌هایی مانند سل، ایدز و مالاریا در جوامع محروم افزایش می‌دهد و در طول آن پیام‌های بهداشتی آموزشی از تلویزیون‌های ملی پخش می‌شود تا به میلیون‌ها نفر در سراسر جهان ابلاغ شود.

شعار روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر ۲۰۲۴

شعار روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر ۲۰۲۴ «من با شادی می‌بخشم و این شادی، پاداش است» تعیین شده است.

کد خبر 751428

دیگر خبرها

  • تاریخچه مدل‌های AMG بلک سریز، وحشی‌ترین خودروهای تاریخ مرسدس (+عکس)
  • تاریخچه ۲۵۰۰ ساله کارت اعتباری در ایران
  • فواید شگفت انگیز خوردن عسل قبل از خواب
  • خشم بینندگان از صدا و تصویر بازی دورتموند-پی‌اس‌جی
  • روند کاهشی شاخص‌های مرده زایی و بستری متصل به تولد در استان همدان
  • سیستم ایمنی بدن خود را با این ماده غذایی تقویت کنید
  • اشتغال زایی مستقیم ۱۴۳ هزار نفری در صنعت پتروشیمی
  • روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر + تاریخچه، شعار و پوستر World Red Cross and Red Crescent Da
  • ۵۱۱ چند قلو زایی در استان بوشهر ثبت شد
  • روز جهانی آسم ۱۴۰۳ + تاریخچه، شعار و پوستر World Asthma Day